czwartek, 19 maja 2011

Dobrodziejstwa zielonej herbaty

Zielona herbata znana jest ludziom od tysięcy lat. Określa się tym mianem napar z parzonych, przetworzonych liści rośliny o nazwie camellia sinensis lub też same przetworzone liście. Wywodzi się ona z Azji z regionów o klimacie tropikalnym lub sub tropikalnym. Gałązka krzewu herbacianego w trakcie kwitnięcia wygląda tak:


Herbata zielona przechodzi dość prosty proces produkcyjny, nie jest ona fermentowana. Od razu po zebraniu liście są suszone co pozwala na zachowanie składników zdrowotnych. Te składniki to witaminy takie jak A, B, B2, C, a także aminokwasy, minerały i mikroelementy.

Wieloletnie badania oraz obserwacje pozwoliły określić działanie zielonej herbaty na organizm człowieka. Wpływa ona na codzienne, dobre samopoczucie, działa uspokajająco i antydepresyjnie.

Prócz tego istnieje powszechne przekonanie o wpływie herbaty zielonej na różne choroby i dolegliwości:
- obniża produkcje trójglicerydów, a więc zmniejsza poziom złego cholesterolu w organizmie
- zwiększa poziom dobrego cholesterolu
- ogranicza negatywne działanie wolnych rodników
- pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego
- przyspiesza metabolizm przez zwiększenie poziomu noradrenaliny w organizmie
- pomaga w leczeniu Alzheimera i Parkinsona
- zapobiega rozwojowi komórek rakowych

Powyższe działania nie są jednoznacznie potwierdzone badaniami naukowymi, jednak mimo to warto pić zieloną herbatę zapobiegawczo i wspomagać nić "pozytyuwne myślenie".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz